2012. szeptember 13., csütörtök

Karamellás alma torta Édesanya módra :)


Karamellás almatorta: estére ez lesz a desszert!:)
A tésztához:
200 g liszt
200 g cukor
3 db tojás

fél cs. sütőpor
12 teáskanál víz

A karamellához:
200 g cukor
250 g margarin

3- 4 alma cikkekre vágva. De tehetjük egészben, kibelezve is az almákat.

A tojásokat különválasztjuk, először a fehérjét verem kemény habbá, utána a sárgáját verem fel a cukorral és a vízzel. Ha úgy látjuk, hogy nem elég folyékony, hogy a lisztet hozzátéve túl kemény lesz tegyünk még bele nyugodtan egy kis vizet. Ha jól összekevertük a sárgáját a cukorral, akkor beletesszük a lisztet is. Mikor a lisztet is belekevertük jöhet a fehérje. Mint ahogy régen mondták, csak óvatosan nehogy összetörjön a hab:) tehát összekeverjük. Kész a piskóta tészta.Egy olyan fazekat keresünk, aminek nincs nyele, betudunk tenni a sütőbe és elég magas is a torához. A fazékban a tűzhelyen karamellizáljuk a cukrot. Mikor teljesen elolvadt a cukor beletesszük a margarint - ekkor már vegyük le a tűzről vagy még hamarabb, attól függően, hogy villany vagy gázos tűzhelyünk van- egy kicsit várunk amíg mindenhová jut, bele kavarhatunk, aztán beleborítjuk az almát, hogy mindenhol kitöltse a fazekat. Ráöntjük a tésztát és mehet a sütőbe. A sütőt nem kell előre melegíteni, bár mindenki ismeri a maga sütőjét, de energia pocséklás szerintem előmelegíteni ehhez a tortához. 180 max 200 fokon sütjük, lassan, hiszen a teteje kell megsüljön. gyors lángon megpirul és kész.:) Mikor kész van, kivétel előtt győződjünk azért meg róla egy villával. Megvárjuk amíg hűl egy kicsit és utána kifordítjuk egy tálcára. Az almák közé diót is rakhatunk még finomabb vele.
 Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 3o-45 perc.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése