Továbbá jótékonyan hat az immunrendszerre, héjának ballasztanyag-tartalma segíti az emésztést, a bélműködést, magjának olaja csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem található
benne A- ( béta-karotin), B1-, B2- és C-vitamin, de kalcium, vas és
foszfor is. Különösen fontos a szőlő magas káliumtartalma. A kálium
vízhajtóként hat, így elősegíti a vese tisztulását.
A szőlő ezen kívül gyümölcssavat, szőlőcukrot és pektineket tartalmaz, amelyek az emésztést segítik.
A piros szőlőben cserzőanyag is van, ami hatással van a bélnyálkahártyára. Illetve flavonidok, amelyek jó hatással vannak a szívre, az érrendszerre, és segítenek az érelmeszesedés kialakulásának megakadályozásában is.
A szőlőben található hámlasztó anyagok és
antioxidánsok hatására a bőr selymessé, feszessé válik, gyümölcssavainak
köszönhetően pedig fényes lesz.A piros szőlőben cserzőanyag is van, ami hatással van a bélnyálkahártyára. Illetve flavonidok, amelyek jó hatással vannak a szívre, az érrendszerre, és segítenek az érelmeszesedés kialakulásának megakadályozásában is.
Az értékes tápanyagokat akkor őrizheti meg teljesen,
ha a szőlőt frissen, héjával és magjával együtt fogyasztja. A szőlőt
ehetjük húsokhoz, salátában, sajthoz és a sütemények részeként is.
Jótékony hatását bőrünkön is élvezhetjük, ha egy maréknyi szőlőt összetörve felvisszük az arcunkra.
Így ma készítettem 3 l szőlő lekvárt, magvastól. A szőlőt testvéremtől kaptam. A bio boltokban méreg drágán árulják a szőlő lekvárt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése