2012. szeptember 19., szerda

A szőlő jótékony hatásai

A magnézium segíti az izom- és szívműködést, a mangán a pajzsmirigy és az idegrendszer működésében, valamint a csontok anyagcseréjében játszik fontos szerepet.
Továbbá jótékonyan hat az immunrendszerre, héjának ballasztanyag-tartalma segíti az emésztést, a bélműködést, magjának olaja csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem található benne A- ( béta-karotin), B1-, B2- és C-vitamin, de kalcium, vas és foszfor is. Különösen fontos a szőlő magas káliumtartalma. A kálium vízhajtóként hat, így elősegíti a vese tisztulását.
A szőlő ezen kívül gyümölcssavat, szőlőcukrot és pektineket tartalmaz, amelyek az emésztést segítik.
A piros szőlőben cserzőanyag is van, ami hatással van a bélnyálkahártyára. Illetve flavonidok, amelyek jó hatással vannak a szívre, az érrendszerre, és segítenek az érelmeszesedés kialakulásának megakadályozásában is.
A szőlőben található hámlasztó anyagok és antioxidánsok hatására a bőr selymessé, feszessé válik, gyümölcssavainak köszönhetően pedig fényes lesz.


Az értékes tápanyagokat akkor őrizheti meg teljesen, ha a szőlőt frissen, héjával és magjával együtt fogyasztja. A szőlőt ehetjük húsokhoz, salátában, sajthoz és a sütemények részeként is.
Jótékony hatását bőrünkön is élvezhetjük, ha egy maréknyi szőlőt összetörve felvisszük az arcunkra.

És, ha már a magoknál tartunk, érdemes megjegyezni a vérnyomásra és magas koleszterinszintre gyakorolt pozitív hatását. Pár éve amerikai kutatók klinikai kísérlettel igazolták, hogy a szőlőmag-kivonat jó a metabolikus szindrómában (magas vérnyomás, hasi elhízás, magas koleszterin- és vércukor szint) szenvedőknek.  


Így ma készítettem 3 l szőlő lekvárt, magvastól. A szőlőt testvéremtől kaptam. A bio boltokban méreg drágán árulják a szőlő lekvárt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése