2012. szeptember 25., kedd

Spenót

Kis történelem:

Feltehetőleg a Közel-Keletről származik, Perzsa fű néven már a VIII.-IX. században ismerték, az arabok által eljutott Spanyolországba is. Hazánkba csak a XVI. század végétől jegyzik a jelenlétét.



A spenót könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban, antioxidánsokban gazdag. Sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, klorofillban és folsavban is. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk.
 A K-vitamin amellett, hogy a véralvadás egyik fontos szabályozója, támogatja a máj méregtelenítő funkcióját, sőt a csontok felépítéséhez is szüksége van rá szervezetünknek. A spenótot sokan a gyomor-működést serkentő hatása miatt kedvelik. A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamos vegyület, de ismert emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása is. A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert.


Érdemes spenótot enni!:)

Már tettem fel egy spenótos főételt.

Most jöjjön  az egyszerű de finom spenót főzelék.


A friss, zsenge spenótleveleket egy nagy tálban bő vízben többször átmossuk. A levelek szárát és az erét tépjük le, majd ezzel végezve tegyük egy fazékba.Bő vízben, fedő alatt főzzük meg 10-20 percig, míg teljesen meg nem puhul. A megfőtt spenótot szűrjük le, levét nyomkodjuk ki, majd botmixerrel vagy turmix géppel pépesítsünk.  

Ha már pépesített, fagyasztott spenótod van akkor ez a folyamat elmarad. Viszont ilyenkor is érdemes a botmixerrel kicsit pépesíteni.

Rántás: 2 púpozott kanál liszthez tegyünk annyi olajat amennyit felvesz, reszeljünk bele 3 gerezd fokhagymát és addig melegítsük folyamatos kavargatás mellett, míg habozni nem kezd a rántás. 
 A rántáshoz adjuk hozzá a spenótpürénket és állandó kevergetés mellett főzzük kb. 5-10 percig.
Ilyenkor is hozzá lehet  adni a fokhagymát.
Sóval, borssal fűszerezzük.

Tükörtojással, sonkával, baconnal, pirítóssal, friss zöldségekkel, szalmakrumplival és sok mással tálalható.





1 megjegyzés: