Feltehetőleg a Közel-Keletről származik, Perzsa fű néven már a VIII.-IX. században ismerték, az arabok által eljutott Spanyolországba is. Hazánkba csak a XVI. század végétől jegyzik a jelenlétét.
A spenót könnyen
elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben
vitaminokban, antioxidánsokban gazdag. Sok luteint, természetes
karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, klorofillban és
folsavban is. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk.
A K-vitamin amellett, hogy a véralvadás egyik
fontos szabályozója, támogatja a máj méregtelenítő funkcióját, sőt a
csontok felépítéséhez is szüksége van rá szervezetünknek. A spenótot sokan
a gyomor-működést serkentő hatása miatt kedvelik. A tápértéke mellett
sok oxálsavat is tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamos vegyület, de
ismert emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása is. A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert.Érdemes spenótot enni!:)
Már tettem fel egy spenótos főételt.
Most jöjjön az egyszerű de finom spenót főzelék.
A friss, zsenge spenótleveleket egy nagy tálban bő vízben többször átmossuk. A levelek szárát és az erét tépjük le, majd ezzel végezve tegyük egy fazékba.Bő vízben, fedő alatt főzzük meg 10-20 percig, míg teljesen meg nem puhul. A megfőtt spenótot szűrjük le, levét nyomkodjuk ki, majd botmixerrel vagy turmix géppel pépesítsünk.
Ha már pépesített, fagyasztott spenótod van akkor ez a folyamat elmarad. Viszont ilyenkor is érdemes a botmixerrel kicsit pépesíteni.
Rántás: 2 púpozott kanál liszthez tegyünk annyi olajat amennyit felvesz, reszeljünk bele 3 gerezd fokhagymát és addig melegítsük folyamatos kavargatás mellett, míg habozni nem kezd a rántás.
A rántáshoz adjuk hozzá a spenótpürénket és állandó kevergetés mellett főzzük kb. 5-10 percig.
Ilyenkor is hozzá lehet adni a fokhagymát.
Sóval, borssal fűszerezzük.
Tükörtojással, sonkával, baconnal, pirítóssal, friss zöldségekkel, szalmakrumplival és sok mással tálalható.
Pépesítés? Brrrrrrrrr...
VálaszTörlésKéssel apróra vágom.
Én is szeretem!